2014. március 16., vasárnap

Piton (2000)

Hihetetlen, hogy bár az Asylum jár élen a gagyi szörnyállatos filmek készítésében, mégsem ők produkálták ezt az etalonnak számító művet, hanem egy bizonyos UFO produkciós vállalat, ami kevésbé nagy elánnal, de legalább akkora szarokat ont magából, mint az Asylum. Specialitásuk az óriáskígyós-óriáscápás filmek, kommandósok versus földönkívüliek, és a filmplusz szupermozi világvége katasztrófafilmek, természetesen a lehető legborzalmasabb cgi-vel, amit majd ennél a filmnél is megtapasztalhatunk. Nagy titkot nem árulok el, hogy egy kaptafára készült az összes hasonló borzalommal, vagyis elszabadul valami génmutáns óriásdög, jönnek a kommandósok, meg a kötelező elhivatott/megszállott tudós, és ami nekik természetesen nem sikerül, az majd összejön a helybéli idiótákból verbuvált csapatnak.
Korszakalkotó nyitójelenet, egyben kötelező kelléke minden zs-kategóriás horrornak: egy titkos katonai repülőgép kemény kétfős személyzete nem tud nyugton maradni, és belekukkant a szigorúan tiltott rakományba, egy falécekből tákolt ládába, és az egy darab elmozdított léc egyenes következményeként a benne rejlő óriáskígyó a farkával lazán kirúgja a gép oldalát (a faládával ez nem ment volna), majd szépen becsapódnak egy idilli vidéki városka határában.
Értelemszerűen az iszonyatos kataklizma következtében a kígyónak semmi baja sem lesz, különben nem tudná becserkészni első áldozatait: egy az erdőben kempingező takaros leszbi párocskát, akik épp egymás porcicáját nyalják, de hamarosan lecsap rájuk valami hosszú, vastag és síkos...
Főcím, mialatt megismerhetjük a helyi jófiút, és leendő ami-a-hadseregnek-nem-sikerült-az-majd-nekem-fog kígyóvadász srácot, aki bringájával lekoccolja a városi tekszaszréndzsör (mellékállásban karateharcos) William Zabka szolgálati járművét, aki ezért jól rápirít. Sokáig nem tartják fel egymást, mert a főhősnek mennie kell pancsolni a közeli tóba retardált haverjával és a csajaikkal, a zsarukat meg hívja a kötelesség, mivel előkerült az, ami az egyik leszbosziból megmaradt.
A látszat azt sugallja, hogy valami savval maratták szét a hullát, a fősrác meg egy vegyi üzemben dolgozik, ezért meg is van az első gyanúsított. Azért nagyon nem kell félnie, mert csak Zabka az a gárdából, akinek feltehetőleg nincs semmi agyi elváltozása, mindenki más az őrsön enyhébb/erősebb szellemi zavarban szenved. Mivel a fullba nyomott kreténség is csak egy ideig vicces, ezért izgis változatosságként bemutatják a Robert Englund alakította tudóst, aki elmeséli, hogy nem akármilyen kígyó szabadult el, hanem egy különleges keverék, mégpedig, idézem, "egy nagyon nagy kígyó". Nem véletlenül hanyagolta  a tudományos zsargont, ugyanis a kirendelt zsoldosok vezetőjének, Casper Van Diennek tartott eligazítást, ő meg ugye az a sablontípus, akinek nem kellenek a nagy szavak, csak mondják meg, mit kell kinyírni, azt kész. Mi meg tökre kielégületlenek vagyunk, mert az elmúlt fél órában már töményen kaptunk keménységet, meg kreténséget, csak kígyót nem láttunk még. Szerencsére észbe kaphattak a készítők, és végre premier plánban prezentálják a cgi-borzadályt. Egy városi tuskó ingatlanügynök épp az aktuális cicababáját akarja megdöfködni, mikor rajtuk üt a rémség, mégpedig ez:
Hát ez meg hogy jött be?! Zárva volt az ajtó!
A lény itt most savat köp.
Bizony, ez egy nagyon univerzálisra kifejlesztett példány: kiválóan tud embert lefejezni a farka egyetlen suhintásával, és még savat is tud öklendezni. Nem mellesleg golyóálló, villámsebesen suhan, és persze a legintelligensebb az egész stábból. Jó lesz igyekeznie Caspernek, és elit kommandójának, mert ennek így nem lesz happy end a vége. Szegény főhősünk meg pont a tetthelyre keveredik, mert a haverjának kell elhoznia valamit abból a házból, és még épp vethet egy pillantást a kígyóra. Ezután már végképp gyanús lesz, és bár jobb helyeken az ilyet rögtön rabosítják, a seriff csak bezáratja a srác vegyi üzemét, hátha akkor nem savaznak le több ártatlan helybéli polgárt. A kígyómesét meg persze senki nem hiszi el (a cápát sem hitték, pedig...). Aztán ennyi szédítő látványelem után levezetésképpen Zabka és a srác bunyóznak egyet, mert a gyerek Zabka volt nőjével kavar, de a kurva kemény fight után mégiscsak összebratyiznak. Közben megjönnek a szuperkemény zsoldosok, és megpróbálják beadni a seriffnek, hogy csak valami pszihopata gyilkos garázdálkodik errefelé, és majd ők megoldják a problémát. Tök jó, hogy egész véletlenül van a város határában egy elrejtett katonai bunker, ahol felszerelkezhetnek. Itt jön az a kötelező jelenet, amikor Englund megpróbálja rábeszélni a katonákat, hogy hagyják életben a dögöt, mert tudományos szempontól satöbbi satöbbi, a főkommandós Casper Van Dien meg azért se, mert kurvára ki kell nyírni, satöbbi satöbbi. Epikus harci jelenet következik: a katonák látványosan lövik a semmit, röpködnek a golyók a vakvilágba, durrannak az aknavetők, de senki nem lát semmit. Mint kiderül, sikeresen szétlőttek egy kb. fél méter hosszúságú kígyóbőrt, rejtély, hogyan téveszthették össze a kamion nagyságú kígyóval. Englund vihog, Dien meg pipa. Rájönnek, hogy csapdába csalta őket a kígyó, de már késő: szépen egyenként levadássza őket a szörny, mert ezek olyan jól képzett, fegyelmezett harcosok, hogy mihelyst az egyiküket lerántják a susnyásba, egyből szétszaladnak, mint illegális határátlépők a reflektorfényben. Szegény Dient is felnyársalja a faszá... vagyis a farkával, de Englundot nem bántja, mert ő mozdulatlan maradt, ahogy azt tyrannosausur-támadás esetén is tanácsolják a szakkönyvek.
Maradjon mozdulatlan!
Ha nekem pisztoly van a kezemben, akkor használni is fogom...
Amúgy innentől csutka akció az egész, nemhiába ez az egyik legizgalmasabb kígyós fos az Anakonda óta. A főhős srác haverját a házikójukban benyeli a kígyó, a nője még éppen egérutat nyer. Útközben ütközik a főhőssel, és annak csajával, és együtt menekülnek tovább a szörny elől. A zsaruk eközben vagy az autójukban alszanak, vagy már megették őket. Az ifjúság futkosás közben ráakad a bunkerra (minden kisváros mellé építeni kéne egy ilyet, sosem lehet tudni, mikor ér minket kígyótámadás), és lemenekülnek. Englund pont odalent gubbaszt, együtt kifundálják, hogy becsalják a kígyót, és jól rárobbantják az egész kócerájt. Rutinosak már sejthetik, hogy ez így túl eccerű, meg hol itt az epikus leszámolás, szóval nem fog beválni. Hát nem hát, pedig szegény Freddy Kruger feláldozza magát, hogy működésbe hozza a bombát, de lófasz, meg se kottyan a dögnek. Mivel közben felbukkan Zabka is, ezért vele fuvarozzák el magukat a városi vegyi üzembe, hisz tök logikus, hogyha nemtomhány kiló robbanószer nem szaggatta szét a kígyót, majd jól belecsalják az egyik savas kádba, az tuti hogy kicsinálja. Én mondom, elképesztő túlélési trükköket tudnak ezek a kisvárosi átlagjóskák, nekem ziher, hogy eszembe nem jutna ilyesmi.
Fussatok, bolondok!
Hogyan rombold le a hegyoldalt, 17.fejezet.
 A szokásos végső ütközet a vegyi üzemben, a szokásosnál is több elmebeteg futkosással. Az összes gyépés barom szalad a szélrózsa minden irányába, üvöltenek, közben a kígyó a fejével bebassza a falat, mivel ezek a szemetek bezárták az ajtót. Rutinos kígyóölő csapatmunka következik: Zabka meg a főhős elterelik a kígyó figyelmét, odacsalják az egyik savas tartályhoz, lesz egy kis közelharc, leckét kaphatunk abból, hogyan kell ököllel kígyófejet visszaverni, aztán az egyik bula a tartály felett tekergő kígyóra ráenged valami daruféleséget, mire szegényből kb. fél méter megmártózik a savban, és ettől kijön a bele. Rohadt kemény akciójelenet jött össze így a végére, én mondom.
Vissza mennyé! Támad megint!
Na még egy lépést... zutty, plopp. Fúj, undi.
Kötelező összeborulás a végére. A fiatalok összeszerelmesednek még jobban, a főhős bringaboltot nyitott, Zabkát meg felvették az FBI-ba, azzal a feltétellel, hogy a Piton 2.-ben ismét szembeszáll egy óriáshüllővel. Vállalta. Na, Sayonara, Robocop !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése