2014. március 2., vasárnap

A Pokol Kapuja (1989)

                                                               A Pokol Kapuja (1989)

                    
Figyelem, a bejegyzés cselekményleírást tartalmaz, illetve részletes elemzést, ezért akinek a spoilerek elrontják a szórakozását, az bek... magára vessen!
Úgy gondoltam, az lenne az illendő, ha legelső bejegyzésem híven tükrözné a blog címét, ezért egy olyan filmet választottam, amiben bőven megtalálhatók a fent említett jellemzők: tehát lesz benne bőven horror, trash, fos (átvitt értelemben, persze, mert ez a blog nem "olyan" filmekkel fog foglalkozni), de mindenekelőtt lesz benne egy olyan nőstény, amely láttán, ahogy Drebin hadnagy oly' elmésen megfogalmazta a Csupasz Pisztoly rák tudja, melyik részében, "az ember térdre borul, és hálát ad, hogy férfinak született". A film alapsztorija, egyetlen mondatban, csak hogy gyorsan végigfussunk rajta, mielőtt részletesebben kivesézzük, és hogy a véletlenül idetévedők idejében észbe kaphassanak:
Valamikor a 60'as években egy meg nem nevezett vidéken elszabadul valami természetfeletti kórság egy turisták szórakoztatására épített bányászvároskában,  mindenki szépen ózonál, aztán harminc év múlva erre eszi a fene pár túlkoros egyetemistát, aki majd jól kiderítik, mi folyik itt. Ennyi. Ez így nem túl hasnyálmirigy-túltengető, na de majd ha végigvettük sorjában a történéseket!
Felvezetésként ismerkedjünk meg kötelező "ifjú" főszereplőinkkel, akik épp szünidőjüket töltik egy erdei házikóban: Chuck, a kretén, Bobby, a csaja (ő konkrétan egyfajta józanabb karaktert képviselne, de nem nagyon akar összejönni neki), Pam, a dumbass loty... vagyis Matt, a főhős asszonyállatja, aki most épp útban van hozzájuk. Addig a társaság rémtörténetekkel szórakoztatja egymást, Chuck sztoriját most hanyagoljuk, mert az egy külön kórtörténet. Bobby viszont egy elég hónaljizzasztó mesét vág le, ami ráadásul-legalábbis szerinte-még igaz is.
Tehát: jó harminc éve, mikor még izzásik hevítették a zenegépeket az útszéli csárdákban, egy kemény motorosbanda, az Idegenek (négyszemélyes banda, három motoron, mondom, hogy kemények) a főcím, és a the Skyliners It happened today című klasszikusa háttereként belovagolnak egy kamionos büfébe, ahol először jól kiszórják a szalmát a zsebükből (ércsd: hót toplákok, megmolesztálják a rendes fizető vendégeket, aztán meg bunkóskodnak az asztalnál, pfejj...), majd velünk együtt várják, hogy történjen már valami érdekes. történik is, beszambázik Josie,a helyi turistalátványosság, mármint a turistalátványosságként szolgáló bányavároska polgármesterének lánya. Meg is akad rajta a banditák szeme, ami érthető, mert a miénk is, tekintve, hogy a kamera direkte csutka rázúmol  a hatalmas keblekre. szegényke ne is csodálkozzon, a suttyók felkapják, lerángatják róla (könnyedén ám) a felesleges rucit, feldobják az egyik motor hátuljára, aztán uccu neki. Egyenest a bányavárosba viszik, fene tudja, miért, mikor a préri közepén valószínűleg jobban el tudnának szórakozni... de hát mindegy, így jártak, mert egyből felbukkan Lucas, a polgi, aki nem nézi jó szemmel, hogy egyetlen lányát épp a szeme láttára akarják megmocskolni, ezért alapvető önvédelmi reakcióként egy baltát hajít a legközelebbi tahó fejébe, akinek még annyi ideje volt, mielőtt ketté lett választva a haja, hogy egy láncot hajíccson Lucas karja köré, ami esetünkben durva sérülést okozott, közbe meg hát a fizika törvényei szerint...na hagyjuk.
Balszerencsére, a motoros, akinek időközben megfordult a balta a fejében (ki tudja, hogyan), olyan bénán tud csak megpusztulni, hogy pont belehajt szegény ott pucérkodó Josieba, és mindketten szépen átlyukasztanak egy téglafalat (bár a snittben Josie valahogy teleportálhatott, mivel csak a mocist látjuk, ahogy Hulkot játszik). Én mondom, jó nagy erővel hajtott bele a csávó a falba, ment vagy 5 km/h-val, de azért csak átvitte. A csaj meg ugye betemetődött a törmelékben, így hát nem forog többé veszélyben az erénye. A legnagyobb tukkó, Buzz gyorsan kereket old, mielőtt még ő is elhalálozna valami elképesztően eredeti módon. Itt most megszakad egy kicsit ez a bájos mese, mert a főhős, Matt, éppen el van tévedve, ezért visszaugrunk a jelenbe, a skac meg pont abba bárba kénytelen betérni, ahol annak idején ráraboltak arra a fájintos bigére. Útbaigazítást kap, a szemfülesek meg kiszúrhatják, hogy a benzinkutas helyi hülye pont Buzz, akin alig látszik meg az eltelt harminc év, kifehérítették  a haját, amúgy ugyanaz a benga állat, aki volt. Mondjuk ezért kár volt megszakajtani a sztori fonalát, mert már folytatják is, az incidens után nem sokkal, amikor a bányaváros éppen a látogatottság , Lucas meg a lánya hiányától szenved. Az egyik vén naplopó segédmunkása leszalad kicsit reparálni a bányába, konkrétan megigazít egy táblát, amikor alig harminc centire a búrájától sikeresen kiszúr valami tök érdekes kristályt, ami franc tuggya hogy került oda, de asszem ilyeneket szoktak kirakni a mamik a sziklakertekbe. Ki ne felejtsem, az öreg előtte sikeresen agyoncsapott egy dróton rángatott műanyag denevért, ami visítva támadt rá, bár én kétlem, hogy a korlátozott mozgás miatt-csak függőlegesen tudták cibálni- komoly kárt tudott volna tenni szegény állat. Itt most átcsap misztikumba sztori, mer a kristályból kivágódik egy gyönyörű rajzolt fénysugár, és életre kelti a dögöt. Most vagy Kedvencek temetője-stílus ismétlődik, vagy csak nem felejtette el, hogy a vén fasz agyonverte, lényeg, hogy az öregnek megint oda kell basznia a lapáttal. Aztán meg szalad Lucashoz, megmutatni neki, mit talált. Mikor berongyolt az irodába, épp csak nem bukott fel abban a mikrofonban, amit cselesen valaki pont belógatott a jelenet kellős közepébe.
Lucas tökre érdeklődő fejet vág, főleg, miután sikeresen ő is újraéleszti két házikedvencét. Oké, az aranyhal még élt, viszont a teknős kitömött volt, a lényeg viszont mindkét esetben az volt, hogy hát nem viselkedtek túlzottan barátságosan a megsugarazott állatkák. A teknős ki is harapott egy darabot Lucas pofázmányából, de hát minek dugta oda röhögés közben. Azért gond egy szál se, mert Lucas nem volt még profi a kristálysugaras hullaélesztésben, így az alanyok szépen felrobbantak. Akárcsak a szegény vén pedellus, merthogy őt is valahogy becélozták egy sugárral, így a végén a tata a külseje alapján a belseje is lehetett volna.
Ahogy az várható, Lucas iziben vissza is hozza lányát, akiből afféle helybéli stoppos mumus (mucus) lesz, aki szépen levadássza az arra tévedő tudatlanokat. a város meg, mint írtam, jól elnéptelenedik.
Ugrás vissza a jelenbe: Matt olyan fasza útbaigazítást kapott, hogy még jobban eltévedt, azt csodák csodájára nem a kísértet-bombanő jön vele szemben? Oké, volt egy kis trükk a dologban, mert a csaj telekinetikusan lefullasztotta a motort, de szerintem elég lett volna kiállnia az út szélére,tuti megállt volna magától is a fickó. Miután megállapította, hogy a lány nem biztos, hogy beszámítható, ő meg nem olyan fajta, aki ezt kihasználja, ezért szépen hazaviszi a bányavárosba. Útközben elhaladnak a baltával meglékelt motoros szelleme mellett, de ezt ugye csak mi tudjuk, így a fiatalember nem fog gyanút. Majd később... Otthon aztán, a hölgyemény nem rejti véka alá, hogy párosodni akar, de mint írtam, Matt nem az a fajta, még akkor sem, mikor Josie végre valahára közszemlére teszi azokat a bizonyos perfekt kannákat.
Na de amúgy sem lett volna hosszú együttlét, mert betoppan Lucas, aki kicsit átment Frankensteinbe az elmúlt években, és jól megsugarazza Matt-et a kristállyal, mert ez ugye lézerfegyverként is funkcionál, aki alig tud elmenekülni. Josie kicsit durcás, mert ő kívánta, amit közöl is apjával, aki erre sokat sejtető pillantást vet a kamera kellős közepébe. Biztos jelezni akarta nekünk, hogy el a kezekkel lánya csöcseitől...
Matt végre hazaér haverjai faházába, ahol ezt megünneplendő, mindenki megfarkalja a nőjét. Szegény Chuck férfiasságát ugyan lefitymálja az a telhetetlen asszonykája (nem szereti az ötperceseket, ki érti ezt), de szerencsére Chuck túl hülye ahhoz, hogy bármit is felfogjon ebből. Matt meg "kiszolgálja" Pamet, akinek ettől kettéáll a szeme.
Miután a testmozgástól megéhezik az ember, elhajtanak a már említett gyorsbüfébe, ahol pont az Earth Angel szól (filmbuzik tudják, hogy erre a dalra jöttek össze Marty MFly szülei a sulibálon), majd megegyeznek, hogy utána járnak már ennek a szellemvárosnak, ha már erről szól ez a kurva film. Némi infót megpróbálnak kisajtolni Buzzból is, de ő inkább Matt-ből szeretné kisajtolni a szart, így vele nem nagyon jutnak előrébb. Irány hát a város, útba ejtve a temetőt, ez egy nagyon hangulatos jelenet egyébként, mivel gyönyörűek a makett sírkövek, meg az a sok füstgép.
 
Mivel nyilván térképük is volt, seperc alatt rábukkantak Josie sírjára, Matt-et kicsit sokkolja, hogy majdnem egy hullával szexelt, de majd túlteszi magát rajta. Ha már eddig eljöttek, ilyen semmiség miatt nem fordulnak vissza, ezért bevetik magukat a városba, ahol nem kevés paranormális jelenségben lesz részük. Betérnek a helyi pubba, ahol éppen nyugdíjas táncmulatság van, Matt kiszúrja Josiet is, akin valami oknál fogva nincs ruha. Lucas meg eközben a temetőben szellemidézést tart, így egyből rájövünk, hová lettek az emberek, hát mindenki zombi kísértet lett, akik egyébként sok vizet nem zavarnak, mert ugyan nem szép látványt nyújtanak, de úgy igazán nem zaklassák a fiatalokat, akik azért igyekeznek menekülőre fogni a dolgot, eszükben sincs szétválni, á, nem, még a végén könnyű dolga lesz annak az elmebeteg Lucasnak, hogy becserkéssze őket. Mert ha még nem esett volna le eddig senkinek, Lucas nem szereti az idegeneket a városában, ezért kinyír minden ide tévedőt, akik aztán a szellemek sorát gyarapítják. Mondom, hogy nagyon misztikus az egész.

 
Miután hőseink megunják a sok császkáló élőholt látványát, szeretnének lelépni, de az a szemét Lucas nem levágja Chuck fejét egy sebtében leakasztott táblával? Chuck ezt zokon veszi, és fej nélküli teste gyorsan elsprintel az utcán. Nőjét ez érthetően megzakkantja, így társai kénytelen letámasztani a helyi krimóban, aholis alkalma lesz megtekinteni egy remek kánkán előadást, egészen addig, míg Lucas mögé nem lopakodik, és jól meg nem fojtja. Így már kettőre emelkedett az újonnan csatlakozott kísértetek létszáma. Mindeközben Matt és Pam telefont igyekszik keríteni, logikus, hogy ilyesmit csak a polgármester házában lehet találni, ezért oda visz az útjuk. Ez pont jó, mert Josie már jó ideje küldözgeti a telepatikus szexuális kontaktra való felhívásait Mattnak, érthetően szeretne már kufircolni.
Úgy tűnik, össze is jön a dolog, mert az útban levő asszonykát padlóra küldi, Lucast meg, aki megint meg akarja akadályozni, hogy a házában paráználkodjanak, jól megregulázza. Mikor az egy baltával ront rájuk, mutáns pszí-erejével felgyújtja azt, vigyázva azért, hogy a műanyag filmgyári kellékből csöpögő matéria meg ne égesse Lucas a biztonság kedvéért tűzálló anyaggal bekent karját.

Közeleg a végső összecsapás! Szegény Matt nagyon nem tud mit tenni, hatalmas csöcsök szorítják az arcát, mozdulni sem tud. Josie pedig kicsit másképp értelmezi a szerelmi légyottot, mivel nem Mattel, hanem Matt hullájával szeretne kuffantani, kevésbé perverzen kifejezve, a srác kinyírásával annak szelleme ott ragadna, örökre szexuális játékszerként ennek a bomba bulának. Érthető, hogy nem nagyon ellenkezik... Nade hőn szeretett kedvese magához tér, és a korábban magához vett shotgunnal megteszi azt, amit nyilván sokunk szívesen megtenne, csak nem egészen ebben a formában: beledurrant egyet a túlvilági némber tüdejébe, aki jól ki is száll az ablakon. Minden jó, ha a vége jó... lenne, ha az az állat Lucas nem tapadna rájuk menekülés közben, mint egy pióca, és a lézeres kristállyal nem rombolná földig a fél várost. Szerencsére megérkezik a segítség Buzz személyében, aki egész éjjel a macsétáját élezte, és milyen jól tette, ugyanis Lucas kb. két másodperc alatt keresztüllőtte a lézerrel, szóval a szarnak egy pofon a csávó. De a lényeg, hogy Matték egérutat nyertek, Lucasra meg ráborult a pajta, mert időközben az alkotók úgy döntöttek, hatásos lezárás lehet pár klasszikus robbantásos jelenet. Arra is gondoltak, hátha összejön később egy folytatás, elvégre egy ilyen film csak kasszasiker lehet, így előtántorog Josie is a romok alól. Sajna nem jött össze, legalábbis a hölgyeménynek, mivel ez volt az első, és az utolsó filmes szerepe, sokunk bánatára.

Hát ennyi lett volna. Igyekeztem saját szemszögből, minél kevesebb wikipédiás kimásolt érdekesség mellőzésével elkészíteni ezt a kis szösszenetet, akit egyéb kulisszatitkok is izgatnak, az majd rágugliz. A filmet meg tessék megnézni, elérhető nem kevés formátumban az internet berkeiben, természetesen kiváló szinkronnal,  jómagam most a blu-ray változatot teszteltem, meg kell mondjam, igen jó munkát végeztek vele. Azért nem léphet nyomába  a Vertex kiadó által a birtokomba jutott vhs-nek, mely díszhelyen van a polcomon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése