2014. március 7., péntek

DNA-Ragadozó 3. (1997)

Az előző két film nagy valószínűséggel csak a hardcore trash rajongóknak mondott valamit, ez az alkotás viszont biztos, hogy sokakban mély nyomott hagyott anno, ha másért nem, azért mert ez volt az addig egyik legnagyobb videós átbaszás, amit aztán később a kereskedelmi tévék előszeretettel átvettek . Miszerint, egy témájában nagyon hasonló, de valójában az eredetihez semmilyen kapcsolatban nem lévő filmet hangzatos folytatásként adnak el (Armageddon 2, Deep Impact 2, Háborgó mélység 2, soroljam?). Ez esetben egy (egyébként zseniális) b-akcióhorrort próbáltak a Predator című klasszikus harmadik részeként ledugni a nézők torkán (köszönjük, Mirax). Nem végeztem ugyan közvélemény kutatást, de biztos vagyok benne, hogy nem csak én, és még pár fórumos megkérdezettem harapott rá anno a gumicsontra. Elvégre hét éve vártuk akkor már a folytatást, és bár gyanút keltő volt a borító, meg a fülszöveg, elkönyveltük afféle újragondolásaként az első résznek. Hát, az tuti, hogy az alkotók faszán újragondolták, a film hemzseg az eredetiből, és még száz másik 80'-as évekbeli b-horrorokból nyúlt ötletektől, sőt, konkrét jelenetektől is. Ez persze önmagában nem baj, ezt nevezik rip-offnak, és egy kibaszott jól bevált műfaj (Mad Max-filmek, Alien, Menekülés New Yorkból, és még tucatnyi másik klasszikus büszkélkedhet azzal, hogy noname folytatásokat, és újragondolásokat készítettek belőlük). Ezt a témát kellően körüljárják egyéb fórumokon és blogokon, tehát érdemes rákeresni, én most nem húzom ezzel az időt, hanem nekiesünk a filmnek.
Kezdjük főhősünkkel, Mark Dacascossal, aki pont az ilyen filmeken edződött, és faszán meg is állja a helyét karakterében. Ő Dr. Ash, aki Borneóban lát el orvosi munkát, konkrétan a szokásos pénztelen, lepukkant kis rendelőben próbál csodát tenni. Közben pedig egy kutatáson is dolgozik, egy bogárfajból kivont enzimen, amivel súlyos betegségeket lehet gyógyítani. Ekkor bukkan fel nála egy rejtélyes tudós, Jürgen Prochnow, akinek meg ez a karakter áll jól, mert mi már sejtjük, hogy ő lesz a rosszfiú (ugyebár minden szörnyes filmben van egy tudós, akit saját céljai vezérelnek, és nem válogat az eszközökben). Felajánlja, hogy segít neki a kutatásban, ha megmutatja, hol találta a bogarakat. Fel is keresik a barlangot, ahol ezek a dögök leledzenek, de az őslakosok szerint itt valami régi istenség székel, aki nagyon hasonlít egy baszott nagy élienre (bizony, kezdődik a rip-off). A gonosz doktor itt kimutatja a foga fehérjét, mert miután megszerezte a bogarakat, szépen lepuffant mindenkit, Dacascosra meg ráomlik a barlang, de főszereplő lévén tudjuk, hogy nem halt meg. Mi pedig megtudjuk, mi áll a háttérben: Prochnow elit kommandósaival egy rég halott űrlényt talált, amit majd klónoz az enzim segítségével. Ugrás az időben: két év múlva Dacascos már kiheverte sérüléseit, és tovább doktorkodik. Ez időben sok különös haláleset történik a dzsungelben, a hulláknak kitépik  a gerincét, és kiszívják az agyi folyadékokat. Erre egy CIA ügynök néni világít rá, aki ekkor kapcsolódik be a sztoriba, mert már egy ideje nyomoz a gonosz tudós után. Dacascossal karöltve elindulnak megkeresni a tudóst, akinek errefelé van a bázisa, egy füst alatt meg kell látogatniuk egy bennszülött törzset is, ahol majd felvilágosítják őket, miszerint démon jár a dzsungelben, Dacascos pedig az a harcos, akinek majd meg kell küzdenie vele, mert ezt már megírták a próféciák vagy ezer éve (vagy mi).
Közben a doktor bázisán gebasz van, amit mi már tudunk ugye, vagyishogy elszabadult a frissiben megteremtett szörnyük, várjuk is már nagyon, hogy láthassuk. Dacascos, és a CIA-s néni egy bennszülött kissrác segítségével rá is bukkan a bázisra, jól láthatóan szét van minden cincálva, tehát itt rutinos horrornézők sejthetik, hogy valami lény garázdálkodik, mert ha elhagyott kutatóbázist találsz, ahol kupleráj van, és még netán hullákba is botlasz, ott ziher, hogy valami genetikai kísérlet félresikerült. Ki is silabizálják egy még működő komputerből, hogy hát igen, már megint idegen dns-el machináltak, azt tessék. Prochnowék éppen el vannak bújva, mikor hőseink rájuk találnak, de nem lesz puszi, pacsi, nyalomaszád, mert végre előugrik a várva várt lény, és jóféle alienes-predatoros csatornában üldözés veszi kezdetét, örömmel konstatáljuk, hogy a termó-látást is átvették Arnie klasszikusából.
Maga a lény amúgy királyul néz ki, már ha a gumiruhás jeleneteket vesszük, mert sajna váltakozik a cgi, és a valós, pont mint  a Jurassic Parkban. Csak itt a filmtörténelem egyik legszarabb számítógépes effektjeit van szerencsénk megtekinteni, a stop-motion ehhez képes Avatar-szintű eljárás. A gumiruha pedig nem véletlenül király, az a KNB EFX Group tervezte, aki a 80'-90'-es évek óta szinte minden szörnyes-gyilkolós horrorban szállítja az effekteket, Tarantino, George Romero és Rodriguez házi maszkmesterei (Alkonyattól pirkadatig, Terrorbolygó, szinte az összes Romero-zombifilm, Kill Bill, Texasi láncfűrészes, és még vagy kétszáz egyéb horrormúvi), jelenleg a Walking Dead sorozatban kamatoztatják tudományukat, remélem, ezzel már kedvet adtam eme film megtekintéséhez. A cgi részről meg többet nem beszélünk.
Tehát, indul a futkosás, ami egy ilyen filmben ugye kötelező, Prochnow játssza a meg nem értett, elhivatott tudóst (mer' a tudomány oltárán, értik), aztán megérkeznek  a megrendelt zsoldosok, hogy kihúzzák Prochnow-t a szarból, Dacascosékat meg behajítják egy csatornába, hogy majd élő csalinak használják. Persze kiszabadulnak, és segítségükre lesz az egyik tudós, akinek felnyílt a szeme, és miután hangzatos beszédet tartott az etikáról, meg bekapott egy golyót, segít Dacascosnak szarrá robbantani az egész kócerájt a CIA-s csajszi bombáival. Itt egy fasza b-kategóriás akciójelenetet kapunk, ércsd: mindent a levegőbe repítenek, előtte Dacascos pár zsoldost puszta kézzel felaprít, mert ugye ő kemény. A sérült, egyébként színesbőrű tudós meg utolsó erejéből még megnyomja a detonátor gombját (Hol is láttunk ilyet? Rémlik valami szintén Swarcis film), Prochnow-t elnyeli  a kurva nagy tűzvihar, béke poraira.
Még egy frankó b-filmes menekülés vár hőseinkre, mert a maradék zsoldos helikopterrel kergeti őket, de egy speciális energiastukkerrel kilövik őket, amit szintén a CIA-s csaj szállított, gyönyörűen fos cgi-lezuhanás és robbanás következik, tessék tapsolni nekik. Közben az idegen is rájuk talál, de mivel épp akkor másztak ki a folyóból, mert ugye csónakkal menekültek, tiszta sarasak, és nem látja meg őket a hőlátásával-itt már lehet elővenni a zsebkendőket, körbecsókolni a képernyőt, ortodox Predator hívők esetleg kettéfűrészelhetik a tv-t.
Közben sajna áldozatul esik a lénynek a bennszülött kissrác, és Dacascos rájön végre, hogy nincs mese, amit egy férfinak meg kő tenni, aztat meg kő, ideje gatyára vetkőzni, és felfedni harci tetoválásainkat. Kezdődhet az epikus Predator rip-off leszámolás, jönnek az őslakosok, készítenek mérgezett nyilakat, Dacascos felállítja ugyanazokat a csapdákat, amiket anno Arnie, aztán idegen féreg, mutasd magad!
Azért olyan nagy epic battle-re ne számítson senki, két-három perc szaladgálás az undorítóan szar cgi-lény elől, aztán Dacascos ugrik egy hátast egy vízesésről a vetített háttérbe (ez is kurva undorító), visszakézből belelövi az utolsó energiatöltetet a lénybe, az meg cafatokra robban. A törzsfőnök elégedetten bólint, hogy újra visszaállt az őserdő rendje.
Erről ennyit, hihetetlen, de a dvd kiadáson is rajta van a cím, ott már nyilván csak a poén kedvéért, némi nosztalgiafaktor, meg persze a könnyebb eladás céljából rakták rá. Nem mintha a film nem az ezerforintos turkálós kategóriában indult volna rögtön a megjelenésekor. Én azért bunkó voltam, és beintettem a magyar dvd piacnak, mert 299 froncsiért vettem, látjátok, az ilyenek miatt, mint én, tart most ott a piac, ahol. Na szoszi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése