2014. március 9., vasárnap

Mindhalálig harcosok (1993)

Ebbe a bejegyzésbe minden filmplusz rajongó beillesztheti a maga kedvenc tetszőleges karatéjozós igazságosztós kickboxeres ringbenkűzdős mortálkombet klónját, mert itt olyan szinten felsorakoztatják a kategória összes kliséjét, sztoriját, karakterét, hogy az valami gyönyörűség. Van benne Kickboxer, Karate tigris, még egy kis időutazós paradoxon is, mert nyomokban Van Damme Kalandorját is felfedezhetjük, ami ugye később készült. Igazi vegyesfelvágott, amibe a melós még a lába körmét is beledarálta, tehát mindenfajta ízlésű nézőt képes kielégíteni, egyeseket akár többször is. Van bőven üsdvágd szétb...lak, kellően sok rosszarcú karakteres kemény bűnöző, akiket majd jól szét lehet pörgőrúgni (de nem fogják, mert a sztori lyukas, mint a teszkós sajt), meg vannak igazi b-filmes kedvencek is. A főhős ugye, mint  a képeken is látszik, a kici kínaiak marlonbrandója, az iszonyatos mennyiségű arcmimikával, és hangzatos, oscar-esőért kiáltó monológokkal rendelkező Bolo Yeung, teccenek tudni, aki megropogtatta kicsit Van Dammot a Dupla dinamitban. Ifjú segítőtársai, a valamivel nagyobb beszédkészséggel megáldott William Zabka (ő volt a nagy vetélytárs anno a Karate kölyökben, akit Ralph Macchio a kéthónapos Miyagi professzionális házmester manager és küzdősport kurzus után olyan szépen lerúgott, közben meg hát Zabka nemhogy idősebb, de négy évvel fiatalabb volt a pöcsköszörűnél, meg martial artsban is kb annyira volt képzett, mint Macchio, szal jóhogy elbírt vele. Nem baj, később fekete öves lett Tang Soo Doo-ban, ami felőlem lehet valami thai étel neve is, lényeg, hogy jól mutat a zs-szutyok akciómozikban), haverja pedig Michael Bernardo, egy copfos etnikum, aki elvileg már rendelkezett némi karatetudással az imdb szerint, a színészképzőt viszont ugyanúgy végezte, mint társai, bagolypostán.
Ne feledkezzünk meg főellenségünkről sem, aki nem más, mint a Jövőből jött lány...helyett Jesse, akinek nehéz napjai voltak a föld nevű bolygón, Martin Kove! Ő és Zabka amúgy csak most voltak riválisok, egyébként cimbik, hiszen Kove a mestere volt a Karate Kölyökben. Aztat már nem tudhassam, hogy ő milyen harcművészetben jártas, de valószínűleg a "Neugassáhozzásenemnyúltama nődhözköcsög" stílusban lehet profi, amiket általában italkimérő egységekben szoktak bemutatni.
Gyorsan végigszaladunk a sztorin, mert bármíly meglepő, nem nagyon van neki komoly cselekménye, 90 percből 80-ban valakit épp szarrá vernek, ennyi. Van ugye ez az illegális ketrecharc, amiben Bolo és Martin régen profik voltak, meg riválisok, de jól összevesztek, azt pár évig nem szóltak egymáshoz (bővebben: Bolo lezúzta Kove-t, az meg Bolo tanítványát /kitépte a torkát egy bunyóban/, így lett a durca). Kove most afféle big boss az ilyen gyilkolós ketrecbunyókban, gyűjti a sok legyilkolni való amatőrt, akiket majd a kemény harcosai szép pénzért feltrancsíroznak a ringben a sok gazdag néző előtt. Bolo meg karate iskolát vezet, Zabka a tanítványa, Bernardo meg afféle rossz útra tévedt arc, aki most tért vissza száműzetéséből. Kicsit arcoskodnak egymással Zabkával, ki tudja magasabbra emelni a lábát, meg ki jártasabb a piláteszben, ilyesmik. Zabka kicsit le van égve, mert cigánykölcsönt vett fel a karate iskolára, és most szorongatják a redneckek. Kapóra jön, hogy felbukkan Kove toborzója, hogy ugyan nevezzenek már be egy faja ketrecbajnokságra, jó buli lesz, gyilkolni csak a döntőben kell, lényeg, hogy jó a lóvé. Nekik azt nem kell tudniuk, hogy csapda az egész, Kove csak szeretne egy visszavágót Boloval, és a két suttyó majd odacsalja. Jó karakterek egyébként ezek a rossz fiúk is, egyikük előszeretettel dobálja el a csikkeket bárhol, a másik meg menő a fosszín öltönye alatt viselt hálós trikóban.
Hőseink egyre jobban haladnak a tornán, az elején még tök jó, hogy csak szarrá kell verni az ellenfelet, de Zabka mondjuk ettől is bekattan, aztán rászokik az utcai meszticek gyepálására (Mexikóban van a torna). Bernardo meg kiszállna inkább, ugye ő már jó útra tért, ezért Boloval edzeget, de közeleg a döntő, ahol már aprítani kel, és hát nem hagyhatja cserben a cimbijét. Ezen a döntőn egyébként faszán elszabadulnak az indulatok, lehet mindent, ezért a sok elborult arc a legváltozatosabb módon pusztítja egymást. Van egy tök valósághű torokelvágás is, mingyár szkrínkepcsörözöm is.
Ja, ez a szívkitépés puszta kézzel, de ez is elég agyament.
Meg az ellenfelek is agyamentek, van itt dagadt szumóbirkózó, Milli Vanilli-klón, különféle etnikumok, szimpi-ezért-mérgesek-lesznek-a-jó-fiúk-mert-kinyírták-őket sablonkarakterek, stb.
Okés, ugorjunk a végére, mert ez úgy szar, ahogy van. Két ifjú hősünk végül kénytelen egymással harcolni, mert különben mindkettőt kinyírják. Ugye, mekkora csavar? Szerencsére megérkezik Bolo, aki gyönyörű, békét és harmóniát szimbolizáló fehér hacukájában lecsap pár rosszarcút, aztán kihívja végre Kove-ot párbajra. Mielőtt valaki azt hinné, Shyamalan-féle csavarként nem Bolo fog győzni, megnyugtatom, hogy de igen, Bolo győz. Jól bepipul, letépi magáról a fehér inget, és alaposan megrakja Kove-ot, kipattintja a karja csontját, aztán irtózatos grimasz kíséretében halálra sújtja hatalmas haragjában.
Mielőtt megvádolnának, hogy összecsaptam a végét, csutkára így ér véget a film. Lényegtelen, hogy mi lett a rosszfiúkkal, meg a két főhőssel, az a fontos, hogy Bolo lezúzta Kove-ot. szóval aki nem igényel magvas gondolatokat, csak csattogó sallereket, meg pörgőrúgást, az megtalálta az esti szórakozást. Shalom.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése